kuvaaja: Jatta Miettinen

Oman kotikaupungin kadut voivat usein tuntua jo liian tutuilta ja kuljetuilta. Mutta jos osaa etsiä, voi tutustakin kaupungista löytyä uusia mielenkiintoisia paikkoja. Kesän ja syksyn aikana lähdimme löytöretkeilemään ympäri Joensuuta ja löysimme monia hienoja paikkoja, joita ei välttämättä löydä kaikista turistikartoista. Tutun Joensuun alueeltakin löysimme niin hylättyjä uimahalleja, teurastamoita kuin kaivoksiakin. Tässä muutama vinkki, missä kaikkien kannattaa käydä löytöretkeilemässä.

kuvaaja: Kasper Garam

Ison Mertalammen keinu

Ison Mertalammen keinu sijaitsee Onttolassa, Ison Mertalammen uimarannalla. Keinulle ei ole olemassa selkeää selitystä tai tarinaa, mutta se luo paikasta kuvauksellisen ja tunnelmallisen kohteen. Kirkkaan sininen vesi ja kaunis maisema tekevät Isosta Mertalammesta täydellisen kesänviettopaikan. Ylhäältä puiden latvoista roikkuvasta keinusta saa täydellisen kuvan Instagramiin ja lämpimänä kesäpäivänä sen vauhdista veteen hyppääminen voittaa minkä tahansa hyppytornin.

kuvaaja: Janita Mutanen

Niinivaaran vanha vesitorni

Vuonna 1927 rakennettu vesitorni poikkeaa ulkoisesti perinteisistä vesitorneista ja se on toiminut vuodesta 1937 alkaen myös näkötornina. Vesitorni edustaa hyvin aikansa rakennustyyliä ja on pala kaupungin historiaa. Vesitornin seinään maalatut graffitit luovat paikkaan urbaanin tunnelman. Torni on myös toiminut nuorten kohtaamispaikkana monina kesäisinä iltoina.

kuvaaja: Janita Mutanen

Pölösen elokuvakylä

Markku Pölösen Kontiolahden puolelle, Kontioniemeen rakennuttama elokuvakylä tunnetaan erityisesti Karjalan kunnailla –sarjan kuvauspaikkana. Suomen Filmiteollisuus avasi sen yleisölle vuonna 2009, jolloin paikka koki yleisöryntäyksen. Kuvauksien loputtua elokuvakylä jäi ränsistymään odottaen uteliaita löytöretkeilijöitä. Lavastetaloja on alettu hiljalleen purkamaan, mutta vielä Kontiolahdelle ehtii ihastelemaan Puhakoiden, Koskisten ja Roseniusten entisiä asuinpaikkoja.

kuvaaja: Janita Mutanen

Hammaslahden kaivos

Hammaslahden kaivos on toiminut vuosina 1973–1986 kuparikaivoksena, jonka jälkeen se on jäänyt uteliaimpien löydettäväksi. Rohkeimmat ovat käyneet kaivoksella sukeltelemassa, mutta turkoosi vesi ja kaivoksen ympäristö on häkellyttävä jo kalliolta käsin.

 

Antti Juntunen, Jatta Miettinen, Janita Mutanen