Irlanti hurmaa vihreydellään ja koskemattomalla luonnollaan. Sinne matkaavia se kohtelee myös loputtomalla ystävyydellä, suurilla tuopeilla ja tarinoilla menninkäisistä. Vihreän saaren kokoon nähden Irlannilla on paljon tarjottavaa turisteille, valinnanvaraa on hiekkarannoista pieniin vuoristokyliin ja isojen kaupunkien vilinään.

Jos joskus Irlantiin matkaat, toivon, että astut rohkeasti isoimpien kaupunkien ulkopuolelle, sillä todellinen Irlanti alkaa vasta sieltä, missä pellot ovat täynnä lampaita ja kylät täynnä pieniä pubeja! Alla esimakua siitä, mitä rohkeimmille voi olla vastassa.

 

  1. Cliffs of Moher

Irlannin suosituin nähtävyys, eikä se turhaan ole suosiotaan saanut. Merestä kohoavat kalliot yltävät yli 200 metrin korkeuteen ja polku kallioilla kulkee aivan kielekkeen reunalla ilman minkäänlaista suoja-aitaa, joten korkeakammoisille ja herkkämielisille tämä ei välttämättä ole se ykkösmatkustuskohde.

  1. Wild Atlantic Way

Yli 2000 kilometriä kattava tie, joka kulkee Länsi-Irlannin rannikkoa pitkin. Wild Atlantic Wayn sanotaan olevan yksi maailman monipuolisimmista ja vaikuttavimmista rantaviivoista. Sen varrella on mahdollisuuksia päästä muun muassa vaeltamaan vuorilla, surffaamaan, näkemään pienen pieniä kyliä ja mereltä voi bongata jopa valaita!

Reitti vaatii omaa autoa ja paljon aikaa, siitä ei ihan viikossa saa kaikkea irti.

  1. Howth

Jos Cliffs of Moher tuntuu liian hermoja riistävältä kohteelta, Howth on hyvä vaihtoehto sille. Howthiin pääsee 20 minuutissa Dart-junalla Dublinin keskustasta. Se on satamakylä, jonka suurimpana nähtävyytenä on Howthin kalliokävely. Vaikka Howthin kalliot eivät olekaan kovin korkeat, on maisema silti henkeäsalpaava. Kesällä siellä voi kokeilla muun muassa sukellusta ja kalliohyppäämistä sekä onnekkaimmat voivat nähdä delfiinejä!

  1. Wicklowin kansallispuisto

Irlannin suurin kansallispuisto, jossa on kuvattu esimerkiksi Braveheart, P.S. I Love You ja Viikingit. Vietin Wicklowin kansallispuistossa yhden kokonaisen päivän, mutta silti ehdin nähdä siitä vain pienen osan. Suosittelen suuntaamaan Glendaloughin ylemmälle järvelle, joka on yksi kauneimmista paikoista, joita olen koskaan nähnyt. Ja tännekään ei ole pitkä matka Dublinista!

  1. Dublin

Irlantiin ensimmäistä kertaa matkustava tai viikonloppulomaa viettävä saattaa suunnata pelkästään Dubliniin, joka on upea kaupunki, mutta kovin perinteinen irlantilainen kaupunki se ei ole. Monessa muussa maassa pääkaupunkiin tutustuminen ensimmäisenä onkin usein se paras tapa, mutta Irlannin kohdalla olen henkilökohtaisesti toista mieltä.

Dublin sisältää kuitenkin monia upeita asioita ja nähtävyyksiä, kuten Guinness Storehouse, Temple Bar, Dublin Castle ja St. Patrick’s Cathedral. Dublinin ruoka- ja pubikulttuuri on ilmiömäinen, sieltä löytyy ravintolaa varmasti joka makuun ja tarpeeseen! Kahviloista suosittelisin Tea Gardenia ja Yogismia, ravintoloista Boojumia, baareista O’Reillysia ja pubeista Oliver St. Gogarty’sia. Vaikka Dublinissa ei paljoa turistinähtävyyksiä olekaan, sieltä löytyy kuitenkin joka päivä tapahtumia ja tekemistä jokaiselle!

Näiden vinkkien lisäksi tarvitset vain kasan avointa mieltä ja sadetakin, ja olet valmis matkaan!

 

Janita Mutanen