Olen lähdössä Tiedepuistolle seuraamaan ja kirjoittamaan juttua radiotiimimme pitämästä puhelinhaastattelusta. Teen kotonani valmisteluja, kuten läppärin ja kameran pakkaamista ja haastattelukysymysten pohdintaa. Tavoitteena on haastatella meidän SciFest-radiotiimiä. Kuinka he toimittavat kyseisen haastattelun sekä ottaa selvää, mitä kaikkea tuollaisen haastattelun onnistumiseen vaaditaan. Radio tekee etko-ohjelmia muutaman päivän ajan ennen itse tapahtumaa.

Saavun radiotiimin käyttämään edittiluokkaan yhdessä radiotiimiläisen Pietan kanssa. Asetan koneeni huoneen nurkkaan ja istuudun seuraamaan. Pieta aloittaa käynnistämällä mikserin. Mikserin avaamisessa on hieman ongelmia, mutta lopulta virtanappi löytyy laitteen takaosasta. Pieta istuutuu koneen ääreen, laittaa kuulokkeet korville sekä avaa ProTools -ohjelman, jolla haastattelu nauhoitetaan.

Edittiluokka on nimensä puolesta aika hämäävä. Tämä on enemmänkin pikkuruinen huone koneineen ja mikserisetteineen. Huoneen seinät on äänieristetty, jotta täällä voi työskennellä  rauhassa.

Pieta ja Joona haastattelevat e-sportsin moniosaajaa puhelimitse.

Kello on 18:47. Pietan seuraksi saapuu pian Joona hoitamaan haastattelua. Pieta toistelee numeroita, erilaisia ääniä ja säätelee samalla mikserin naviskoita saadakseen äänet kuulumaan hyvin. ”Yks kaks, yks kaks, huuuu”, hän toistelee. Alkuun täytyy tehdä testejä, säätää äänet huolella kohdalleen. Kuulen Pietalta, että varsinainen haastattelu alkaa kahdeksan aikaan, ja säikähdän hieman, olenko tullut liian aikaisin paikalle, mutta on hyvä olla kuitenkin hyvissä ajoin paikalla, kun kaikki täytyy tehdä valmiiksi haastattelua varten. Keskityn siis seuraamaan Pietan valmisteluja sekä kyselen häneltä silloin tällöin jonkin kysymyksen.

Pietan tehtävänä on koesoitot, jotta varsinaisen haastattelun aikana ei tule yllätyksiä. He ovat tehneet aikaisemmin spiikit valmiiksi, ja Joonan saapuessa paikalle, he käyvät ne yhdessä läpi ja harjoittelevat homman kuntoon.

Kuulen, että haastattelu toteutetaan Hang Out tai WhatsApp-sovelluksen kautta. Soitto järjestetään Saksaan, jossa haastateltava e-sports alan monitaituri Markus Koskivirta asuu. Haastattelun aiheena on e-sports -laji.

Joona saapuu paikalle klo 19.05.

”Joo eli siinä on kysymykset tulostettuna ja siinä on alustava spiikki”, Pieta kertoo Joonalle ojentaessaan paperin. Harjoitussoitot voivat alkaa.

”Mä voisin ottaa tän ensimmäisen spiikin”, Pieta aloittaa.

Ilmenee, etten välttämättä pysty kirjoittamaan muistiinpanoja varsinaisen haastattelun ollessa käynnissä. Saan käskyn olla hipihiljaa, kun oikea puhelinhaastattelu alkaa. Näppäimistöstä kuuluvat äänet nimittäin kuuluvat heidän äänitteessään.

Puhelu on alkanut. Ääniä säädetään vielä uudelleen, jotta Markuksen puhe kuuluu selkeästi. Puhelin on kytketty sekä kuulokkeisiin että mikseriin.

Tilanne on puolestani vähän absurdi. Huoneen on täyttänyt vain hengityksen kyllästämä hiljaisuus. En tietenkään kuule itse haastattelua vaan se kuuluu Pietan ja Joonan kuulokkeista. Emme tulleet ajatelleeksikaan, että minäkin voisin kuunnella haastattelua kuulokkeiden kautta. Vaikka puhelu tulee nauhoitukselle, eivät virheet tai sanoissa takeltelu ole välttämättä ongelma. Kuulen heidän ottavan pari kertaa jonkin kysymyksen uudestaan, jotta he saavat nauhoitteesta mahdollisimman selkeän ja sujuvan.

Puhelu on päättynyt. Haastattelun kesto oli noin 40-45 minuuttia. Radiotiimin seuraava vaihe tästä on lähteä editoimaan nauhoitusta. Kello on kuitenkin tällä hetkellä sen verran, etteivät he ala yötä vasten sitä tekemään.

Pieta ja Joona ovat todella tyytyväisiä tekemäänsä haastatteluun. Erityisesti Markuksen vastaukset miellyttivät tiimiä.

Kysyn vielä lopuksi radiotiimiltä, mitä tällaisen haastattelun aikaansaaminen vaatii.

Valmistelu vaati jonkin verran organisoimista, kysymysten miettimistä ennakkoon, haastateltavan etsiminen, ajan löytäminen haastattelulle, spiikkien läpikäynti ja harjoittelusoitot. Molemmilla on jonkinlainen käsitys e-sportista, joten kysymysten miettiminen ei ollut vaikeaa, he toteavat lopuksi.

Emilia Heikkinen