Tiimityö on oleellinen osa tapahtumanjärjestämistä. Kukaan ei saa kaikkea tätä kasaan yksin, eikä edes pientä kokonaisuutta. Tarvitsemme toisiamme paitsi jakamaan tehtäviä myös jakamaan tietoa. Olen pohtinut tämän tapahtumatuotantokurssin aikana paljon tiimityöskentelyä, omaa käyttäytymistäni sekä seurannut sivusta, miten upeasti luokkatoverini hoitavat keskenään asioita.

Kaikki me olimme aluksi aika hämmentyneitä ja ulalla, mistä pitäisi lähteä eteenpäin, mistä pitäisi lähteä rakentamaan tätä tapahtumaa. Tämä kurssi onkin mielestäni ihan loistava esimerkki ja etenkin oppimiskokemus tiimeydestä.

Aluksi mietimme yksin tai ryhmissä pajaideoita ja listasimme, mitkä pajat toteutettaisiin. Olimme joukko ihmisiä, jotka ”tiiminä” äänestivät tapahtumatuotantokurssin tuottajat. (Sanon sen näin, ettei se mene sekaisin koko Scifestin tuottajien kanssa.) Jakaannuimme itsekin valittuihin pajoihin sekä tiimeihin; kuten radiotiimi, monikameraryhmä, sometiimi. Sometiimissä olevat henkilöt taas jakautuivat grafiikka-, markkinointi- sekä videotiimeihin. Itse markkinointitiimiin kuuluvana olen erityisesti kolmen hengen blogitiimin jäsen. Jokaisella pajalla ja tiimillä on myös vetäjä.

Olen pohtinut, kuinka tärkeää onkin, että tiimi tai ryhmä koostuu erilaisista ihmisistä. Kaikilla on erilaiset luonteenpiirteet, erilaiset mielenkiinnonkohteet, jotka saavat meidät innostumaan yhdestä asiasta täysillä, mikä toisesta ei tunnu niin tärkeältä. Joku kiinnittää huomiota pajan toiminnallisuuteen, toinen sisällön monipuolisuuteen, joku taas sisällön kirjoitusasun oikeaoppisuuteen. Ja kaikki nämä on todella tärkeitä asioita. Näin olipa kyse sometiimistä tai jostakin pajasta, kaikki saavat loistaa omassa roolissaan ja oppia samalla muilta, miten jokin toinen asia hoidetaan.

Tärkeää on myös, että ryhmädynamiikka toimii ja ihmiset ryhmässä tulevat keskenään toimeen. Hauskaakin täytyy olla, ja vaikka tapahtumantuottamiseen liittyvät asiat täytyy ottaa tietyllä vakavuudella, esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät seikat, ei tällaisesta projektista selviä nauramatta. Tiimityö on vastuuta omasta roolistaan, joustamista totutuista kaavoista ja omista mielipiteistä toisten kuulemiseen ja luoviin kompromisseihin. Puhuminen on tärkeää tässäkin – kukaan ei ala arvailemaan, mitä haluat, eikä siten päästä lopputulokseen, josta kaikki ovat tyytyväisiä.

Emilia Heikkinen